Forestil dig de her bagte semi bløde, men alligevel sprøde æbler med knasende granola på toppen, som er serveret med en lækker cremet vanilje creme fraiche. Lækkert, ikke? Bagte æbler er en af mine helt klare yndlings desserter. Det er faktisk en af de snacks jeg igen og igen har lavet siden jeg flyttede hjemmefra. Det er så nemt at lave, det smager helt fantastisk og så er det en af de sundere desserter og snacks, som du kan mæske dig i, med god samvittighed.
Brug årstidens gaver til dine bagte æbler
Jeg kan godt lide, at bruge de søde æbler fra haven, som samtidig har lidt syre i sig. Det synes jeg er super lækkert, så det ikke bliver en alt for sød dessert. Den her snack kræver desuden ikke særlig mange ingredienser og heller ikke særlig lang tid i køkkenet. Sommeren over, har jeg lavet den en del i hverdags aftenerne, når den søde tand har meldt sig. Den er let tilgængelig for mig, fordi jeg altid har alle ingredienserne som basic varer i mit køkken.
Ydermere er jeg vild med tanken om, at vi udnytter de råvarer som vores eller vores venners haver giver os. Det er bare om, at udnytte dem når diverse sæsoner er her! Udover det, er det jo lækre og gratis råvarer som naturen giver os. Vi ved desuden også, at de (herunder æbler) ikke er sprøjtet eller overfladebehandlet når de kommer fra haven.
Samtidig er der et hav af muligheder som du kan lave med æbler. Det kunne f.eks. være æblemos, æblekompot, æblemost, marmelade, gammeldags æblekage, gryderetter, müslibarer, müsli, boller, æbleflæsk og ja, generelt bare alle muffins og kager som indeholder æble. Hvis du laver æblemost – så husk at gem pulpen. Det kan bruges i flere af de førnævnte muligheder.
Måske du også vil kunne lide; Grød med karamel sauce af æble og appelsin, morgenmads muffins med gulerod, blåbær og æble, sunde vafler med banan eller efterårs grød med æble og kanel
Bagte æbler med kanel, havregryn og nødder
Ingredienser
Æbler:
- 5 æbler (middel størrelse)
- 1/2 tsk. sødemiddel (i strø form – smag til!) Du kan også bruge alm. sukker
- 1 spsk. stødt kanel
- 1 spsk. kokosolie
Topping:
- 1/2 dl. mandler
- 1/2 dl. hasselnødder
- 1 dl. finvalsede havregryn
- 1/2 dl. kokos
- 1 spsk. honning eller sirup
- 1 spsk. kokosolie
- 1 knivspids salt
Vanilje creme:
- 3 spsk. creme fraiche (skyr kan også bruges)
- Lidt sødemiddel Du kan også bruge alm. sukker
- 1 tsk. vaniljepulver
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 graders varmluft
- Skyl æblerne, skræl dem og skær æbleskrog fra. Skær dem ud i mundrette tern mm. Jo mere ensformig de er, des bedre, da bagetiden bliver ens for alle æblerne
- Bland de skårede æbler sammen med sødemiddel, kanel og kokosolie (flydende), hæld dem over i et ildfast fad (spray det gerne med en smule olie inden æblerne hældes over i) og stil dem ind i midten af ovnen
- Hak mandler og hasselnødder groft og bland dem med havregryn, kokos, salt og honning/sirup og rør godt rundt. Fordel toppingen ovenpå æblerne og stil fadet i ovnen i 15 minutter
- Bland creme fraiche, sødemiddel og vanilje sukker og smag til. Stil den i køleskabet til du skal servere den
- Tag de bagte æbler ud af ovnen og lad dem køle et øjeblik. Servér med en klat vanilje creme fraiche – Jeg kan godt lide, at den stadig er lidt syrlig, når æblerne er søde.
Velbekomme!