Grød med karamelsauce af æble og appelsin
Denne karamelsauce, lavet på æbler og røde appelsiner, er min nye favorit topping. Den kan både bruges som topping på grød, i kager og især også som et element i en dessert. Det kunne f.eks. være en lækker æblekage med creme fraiche. Du kan også bruge den til andre desserter, hvis du skifter frugterne ud med andre, men beholder grundopskriften på karamellen. Det kan både være ananas, rabarber, jordbær og hvad ved jeg. Du kan med fordel vende creme fraichen med en skefuld rom eller to, når du serverer din dessert for dine voksne gæster. Det giver den lige et ekstra pift.
Hovedsagen er, at det smager fantastisk! Og ja, den kan sagtens serveres for børn. Rommen bliver kogt ned, så alkoholen fordamper under kog. Det vil sige, at den skarpe smag, som vi normalt kender i rom og andre slags alkohol forsvinder, men den søde og runde smag bibeholdes. Udover det, er det minimalt rom der bruges.
Som du kan høre, kan du gøre alverdens med denne herlighed. Hér har jeg serveret den sammen med min morgenmad. En virkelig lækker sommermorgenmad. Syre og sødme ovenpå en cremet grød. Det smager så dejligt!
Måske du også vil kunne lide; grød med æble og kanel
INGREDIENSER – Til 8 portioner grød eller dessert med karamelsauce
3 æbler
2 røde appelsiner
70 gr. smør
130 gr. akacie honning
70 gr. brun farin (kokossukker kan også bruge)
2 spsk. kanel
5-6 spsk. mørk rom
Grød – 1 lille skål;
1 dl. grov valsede havregryn
2 dl. mælk
1 tsk. zero eller anden sukkererstatning – alm. sukker kan også bruges
1 knivspids salt
Karamelsauce;
- Skræl æbler og appelsiner og skær dem ud i små stykker
- Smelt smøren i en gryde ved svag varme og tilsæt derefter brun farin, akaciehonning, rom og kanel. Rør det hele godt rundt og tilsæt derefter æble- og appelsinstykker
- Lad gryden simre i 10 minutters til – så æblerne stadig har bid indeni, men semi bløde udenpå
- Du kan nu hælde din æble og appelsin karamelsauce over din grød, men du kan også lade den afkøle og bruge til dessert
Tip; Karamelsaucen kan med fordel bruges oven på æblekage, trifli eller anden form for dessert, som kan bruge et lækkert pift. Du kan desuden skifte frugterne ud med hvilken som helst anden, så den passer til dit formål. Hvis du vil bruge din karamelsauce til desserter, så lad den køle i 20 minutter efter kog og stil den derefter i køleskabet i yderligere 20 minutter i køleskabet inden brug.
Grød;
- Hæld havregrynene i en gryde, hæld mælken over og lad grynene trække i 10 minutters tid, inden du koger grøden
- Kom zero / sukkererstatning og salt i, og sæt grøden over middel varme, under konstant omrøring
- Smag grøden til og tilføj evt. mere salt eller zero
- Lig appelsin- og æblestykker på toppen af grøden og hæld derefter karamelsaucen over grøden – gerne godt med sauce, da det virkelig smager fantastisk. Især hvis man kan få sauce med hvér gang, man tager en skefuld grød
Tip; Opbevar dine æbler, appelsin og karamelsauce i en bøtte, skål eller glas i køleskabet. Inden brug, doserer du den mængde du skal bruge i en skål og varmer det op i mikroovnen i 30 sek. – 1 min. inden du hælder det over din grød.