Det her er en af mine favorit grød opskrifter for tiden – grød med nødder og peanutbutter, og så har jeg så tilføjet en af mine nyeste kreationer – karamelliserede mandler. Som er SÅ lækre ovenpå grød. Du kan blande alle de ingredienser i din grød som du ønsker. Hvilket nok er derfor, at jeg er så stor fan af grød. Du kan f.eks. tilføje chiafrø, hampefrø, bær, revet æble eller pære, eller nødder i alle former. Desuden kan du toppe din grød med mindst ligeså mange af de nævnte ingredienser og faktisk også forskellige krydderier i grøden – grød er bare en herlig spise!

Denne grød kommer sig af, at jeg ofte bruger hvad jeg har i mine køkkenskuffer. Jeg kan også godt lide at bruge sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner, græskarfrø og kokosmel. Jeg hakker altid frøene fint, inden jeg bruger dem i min grød. Jeg kan nemlig godt lide, at min grød har lidt bid. Desuden kan jeg godt lide, at toppe min grød med en smørklat og stødt kanel. Mmh. det minder mig en smule om jul, og det smager simpelthen så godt når smørklatten smelter ned over den lune grød. Ligesom peanutbutteren og karamellen gør ned over den her lækre grød med nødder.

Måske du også vil kunne lide; Grød med karamelsauce med æble og appelsinefterårsgrød med æble og kanel og kold kakao chiagrød med ristede hasselnødder

Ingredienser | 1 portion grød med nødder

1 dl. grovvalsede havregryn
2 spsk. chiafrø
1/2 dl. blandede nødder (jeg brugte hasselnødder og mandler)
2 dl. vand – Måske en smule mere, alt afhængig af den ønskede konsistens
1/2-1 tsk. flydende sød (evt. Easis) – smag din grød til
1 knivspids. salt

Topping;

1 spsk. crunchy peanutbutter
1 håndfuld hjemmelavede, karamelliserede mandler (opskrift herunder)
1 håndfuld friske hindbær

Karamelliserede mandler

250 gr. mandler med skræl
60 gr. glukosesirup
1/2 dl. vand
40 gr. honning
40 gr. sukker
1 tsk. flormelis til overtræk

Fremgangsmåde;

Karamelliserede mandler;

 1. Først beklæder du en bradepande med bagepapir, til senere brug
 2. Bland honning, glukosesirup, mandler og vand sammen i en skål og hæld blandingen over på en pande
 3. Tænd blusset på højeste niveau og lad massen smelte rundt om mandlerne
 4. Når massen koger skruer du en smule ned for blusset – jeg havde min pande på blus 9 og skruede ned på blus 7
 5. Lad mandlerne stege i karamellen i 8-10 minutter ved konstant omrøring – Det er vigtigt hele tiden, at holde øje med karamellen, da den ikke må blive for mørk! Så kommer den til at smage bittert
 6. Mandlerne er færdige når karamellen har sat sig udenom dem – det drejer sig om sekunder, inden karamellen bliver for tyk og mørk
 7. Hæld mandlerne og karamellen over på bradepanden, fordel dem så de ikke hænger for meget sammen og stil den over til et vindue og lad dem køle af
 8. Når de er kølet af skiller du dem fra hinanden og drysser med en smule flormelis, så de ikke hænger sammen, når de hældes i en lufttæt beholder eller pose.

Grød med nødder;

 1. Hak mandlerne fint og hæld dem, havregryn, flydende sød, salt, chiafrø og vand ned i en gryde
 2. Tænd for varmen på højeste blus og rør godt ofte rundt i din grød – den er hurtigt færdig.
 3. Hvis du gerne vil have din grød mere cremet og meget bløde havregryn, kan du hælde 1/2 dl. væske mere ved din grød og røre rundt til den får den ønskede konsistens
 4. Hæld din grød med nødder op i en skål og tilføj peanutbutter ovenpå den varme grød. Så smelter den og bliver rigtig lækker.
 5. Hak en håndfuld karamelliserede mandler og drys ud over din grød og tilføj friske bær – Jeg er så heldig stadig, at have friske hindbær i haven, så dem bruger jeg så længe jeg kan. Du kan også bruge andre bær, granatæble, pære eller æble.

Velbekomme!

2 thoughts on “Grød med nødder, peanutbutter og karamelliserede mandler”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.