Reklame for Finax
Gulerodsboller til madpakken, frokosten, morgenbordet eller eftermiddagshyggen
Svampede og bløde gulerodsboller – et godt supplement til de lyse fødselsdagsboller, som vi kender, eller generelt bare til enhver anden lejlighed, hvor muligheden forekommer. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er en sucker for hjemmebagte boller, og jeg spiser boller så ofte jeg kan.
Jeg bruger som oftest grøntsager i det meste af mit bagværk. Både fordi jeg godt kan lide tanken om, at der er grøntsager i det meste af min mad, men især også fordi det gør dejen lækker og fugtig. Mine favoritter er gulerod og broccolistok. Jeg bager stort set hver eneste weekend – om det er grove pirogger, svampede pizzasnegle eller pølsehorn til madpakken, eller boller i alle afstøbninger. Denne gang blev det til de her lækre og simple gulerodsboller.
Hjemme hos os, er der er altid boller i fryseren, til weekenden eller madpakken – derfor laver jeg altid en god stak, når jeg alligevel er i køkkenet og har tiden til det. Desuden er det oveni super lækkert, at kunne sove lidt længere i weekenderne og alligevel stå op til lune boller. Selvom jeg er helt sikkert også er kæmpe tilhænger af de friskbagte boller. Derfor laver jeg ofte langtidshævede og koldhævede.
Måske du også vil kunne lide; koldhævede rugklappere eller koldhævede grovboller med broccoli
INGREDIENSER – 16-18 gulerodsboller;
50 gr. gær eller 2 pakker tørgær (sidder på pakken)
5,5 dl. lunken vand (hellere mere kølig end varm)
1 spsk. honning
1 pakke “Grov boller” (Finax)
2 store gulerødder
1 æg til pensling
Fremgangsmåde;
- Opløs gæren i det lune vand, sammen med honningen, i en røre skål. Skræl og skyl guleroden og riv den ned i skålen
- Hæld melblandingen ned i skålen og ælt dejen ved mellem hastighed i 10 minutter
- Drys mel på bordpladen, hæld dejen ud og rul den ud i en pølse
- Skær dejen i skiver, i den ønskede størrelse boller og form dem – jeg former dem ved, at ligge dejen i en hul hånd (venstre) og så samler jeg dejen fra siderne og op, som hvis du skulle samle noget op med fingerspidserne (højre hånd). Gentag til din bolle får den ønskede form
- Sæt gulerodsbollerne over på en beklædt bageplade og lad dem hæve under et viskestykke i 1 time
- Når bollerne er hævet, tænder du oven på 220 grader over- og under varme eller 200 graders varmluft
- Pensl bollerne med et pisket æg og bag dem i ovnen i 10-12 minutter, til de bliver gyldne – bank på bunden af bollen – hvis den lyder hul, er den færdig
- Lad dem køle lidt på en bagerist inden servering – gulerodsbollerne kan sagtens fryses ned til senere brug
Tip; Servér evt. dine boller med dejlig, hjemmelavet marmelade
Velbekomme!