Lækkert, friskbagt rugbrød med kerner og grønt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så er der hjemmelavet rugbrød! Jeg elsker at bage, og har egentlig altid godt kunne lide det. Førhen var det mest kager og muffins som røg i ovnen, men nu er de blevet byttet ud med hjemmelavet rugbrød og lune boller.

Jeg fik en lækker goodiebag med hjem, da jeg var til julebage hygge med 3 andre bloggere og Finaxlæs mere hér. Så det indbød selvfølgelig til en omgang bagning. Jeg har været lidt i tvivl om, om jeg skulle lave de lækre gulrodsboller fra deres nye kogebog, eller om jeg skulle begive mig ud i et rigtigt rugbrød. Jeg har kun lavet stenalderbrød, så nu skulle det være. Jeg elsker hjemmelavet rugbrød! Du ved det er lækre, lune og luftige af slagsen. Det er så lækkert! Desuden giver duften af hjemmebag, en ekstra snert at hygge i hjemmet, synes jeg. Jeg har lavet et brød med inspiration fra bogen “Når du elsker at bage”, som hedder Rugbrød uden surdej – jeg brugte dog de ingredienser som jeg havde hjemme, og tilføjet lidt grøntsager i blandingen, både for at gøre dejen ekstra fugtig, for at få lidt grøntsager i, men også for at stoppe madspild. Jeg lavede den anden dag, en lækker broccolisalat, hvor jeg gemte stokken – det gør jeg altid, så den kan bruges til enten bagning eller juice, som den for resten er fantastisk til!

Du kan med fordel selv lave dit rugbrød til julefrokosten, det vil dine gæster elske dig for!

Du skal bruge;

2 dl. 5-korn blanding
3 dl kogende vand
2 dl øl
3 dl skyr
15 gr. gær
1 dl. solsikkekerner
1/2 dl. hørfrø
1/2 dl. græskarkerner
1 dl hvedemel
6 dl rugmel
1 broccolistok
2 gulerødder
3 spsk. nordisk tang krydderi
Kokosolie spray

Fremgangsmåde;

Hæld din 5 korns blanding op i en skål og hæld det kogende vand over. Lad det stå og trække i 20 min til kernerne er bløde. Tilføj gær, øl, kernemælk og krydderi i blandingen og rør rundt. Lad den stå, i mens du rivergulerødder og broccolistav til en råkost. Kom derefter råkost, kerner, hvedemel og rugmel i blandingen, og ælt den i 10 min. Her kunne jeg virkelig godt bruge en rørmaskine! Den er faktisk ret uundværlig, efter der er gået bagning i den, her hjemme! Jeg brugte i stedet en elpisker, som også er udmærket. Jeg sprayede min nye bageform fra Lékué med kokosolie spray fra Bodylab, kom massen op i formen og glattede den med en dejskraber. Stil den til hævning ved stue temperatur i 1 1/2 time og bag den derefter ved 170 graders varmluft, på nederste rille i 1 time og 15 min. Når brødet er færdigbagt, tager du det ud til afkøling på en rist, inden der skæres i det.

Jeg smurte mit rugbrød med Buko smøreost med krydderurter, 3 stjernet spegepølse med hvidløg, kartoffel, tangkrydderi og salt.

// 3 stjernet spegepølse er tilsendt af Kompas Kommunikation

Jeg ligger stor vægt på god mad, med massere af smag, og som ikke nødvendigvis behøver at betyde, at du skal bruge hele din dag i køkkenet. Derudover har jeg en svaghed for søde sager, som jeg som oftest finder en løsning på, at gøre sundere. Jeg håber at du finder hvad du søger, eller bliver fristet af mine opskrifter.

Du er meget velkommen til, at kontakte mig på min mail, hvis du har spørgsmål eller ønsker et samarbejde; mialindholm@hotmail.dk.

Relaterede indlæg