Lækre og gyldne mini luciaboller med safran, kardemomme og rosiner

Nogle produkter er sponsoreret

Luciaboller, lussebrød eller luciabrød – kært barn har mange navne. Men vigtigst af alt er, at de smager godt og så er de sukkerfrie!

Kombinationen af den her søde og lækre bolle med rosiner og smag af kardemomme, tror jeg, er noget de fleste af os kan lide. Hvis ikke man er til rosiner, kan man komme små stykker marzipan i dejen, så den stadig får den her en ekstra sødme og også gerne hakkede mandler uden skal, så de bliver ekstra julet.

Mange af os går rigtig meget op i traditioner – især mad relaterede mærkedage – hvilket der jo næsten er en mærkedag for, hver måned.. Hvilke jeg også selv er ret stor fan af – så er der jo en ekstra god grund til, at gå i køkkenet og forkæle sig selv og ikke mindst, ens bedre halvdel. Desuden er det også en undskyldning for, at spise lidt lækkert, hvis det falder på en hverdag 😉 Dette skal du dog ikke være bekymret over ved disse. De er som nævnt, nemlig sukkerfrie.

Næste gang vil jeg hakke nogle rosiner og komme i dejen, inden bagning – de giver en fantastisk smag!

Opskrift til 12 store eller 20 små luciaboller – Du skal bruge;

80 gr. smør
2,5 dl. sødmælk
50 gr. gær
60 gr. Zero eller sukker
1 1/2 tsk. kardemomme (Urtekram)
1/2 tsk. salt
1 tsk. gurkemeje
2 æg (1 til dejen og 1 til pensling)
100 gr. skyr neutral
600 gr. kage hvedemel (Finax)
Jumbo rosiner (Urtekram)

Fremgangsmåde;
  1. Smelt smøren i en gryde og varm mælken op til den er lun (ikke for varm, så virker gæren ikke)
  2. Smuldr gæren i en skål og hæld den lune mælk ned i skålen og opløs gæren
  3. Hæld derefter det smeltede smør, det ene æg, skyr, gurkemeje, sukker, kardemomme og 550 gr. mel i skålen og rør rundt
  4. Tilføj salt i dejen og hæld lidt efter lidt de sidste 50 gr. mel i skålen og ælt indtil dejen bliver glat og slipper siderne af skålen
  5. Stil dejen til hævning i 1 time
  6. Når dejen er hævet, drysser du lidt hvedemel ud på din bordplade og tager dejen ud med en dejskraber
  7. Ælt kort dejen og træk lidt i den, så den bliver formet som en tyk pølse
  8. Skær dejen ud i ønskede stykker – jeg lavede 20 små luciaboller. Du kan også dele dem i større bidder, så der er mindre små dej stykker og lave dem store
    Tril dem hver i sær til en lang pølse og form dem som et “S” og lig dem på en beklædt bradepande – du kan enten sno enderne rundt inde i buen eller ligge enden ind under midten på dit “S”
  9. Når du har lavet dem alle, lader du dem hæve yderligere 30 minutter på din bageplade
  10. Pisk det sidste æg og pensl dine luciaboller inden bagning
  11. Sæt to rosiner i hver bolle, der hvor enderne samles
  12. Bag luciabollerne ved 210 grader i 12-15 minutter – hold øje med dem, varmen variere fra ovn til ovn
  13. Lad dem køle lidt af på en rist inden servering
  14. Serveres med smør, men kan også sagtens spises uden

Velbekomme!

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *