Julesmåkager er altid et hit! Og hvad er jul, uden julesmåkager? Nogle småkager som kan få den helt rette julestemning frem i os. Det kan disse! De smager dejligt af jul og så er de super nemme at lave. Jeg bruger samme grundopskrift til begge julesmåkager og først derefter vælger jeg, hvad jeg gerne vil have at mine småkager skal smage af. På den måde kan du lave en masse forskellige smage uden, at skulle stå i køkkenet hele dagen.
Hver jul laver jeg en stak julesmåkager, som jeg kan servere for min familie og venner gennem julen. Det gør bare noget ved hyggen, når der står et lille fad med julelækkerier. Jeg synes desværre, at julestemningen bliver glemt, i takt med, at vi bliver ældre. Men jeg dyrker det ekstra meget når der er børn og især nu hvor jeg har fået mine egne. Min datter elsker at være med i køkkenet og julesmåkager er super nemt, at lave sammen med børn. Både fordi det er en hurtig proces, men også fordi de selv kan have indflydelse på hvilke smage og forme, de ønsker.
Måske du også vil kunne lide; Rocky Road – Jule edition med skum, pebernødder og peanuts | Kokoskugler med appelsin og ristet kokos | Havregrynskugler – den nemme slags | Biscotti | To forskellige slags sprøde småkager | Sprøde brændte mandler med kanel | Rocky road – to forskellige slags
Grunddej på julesmåkager
Ingredienser
- 200 gr. koldt smør
- 1,5 tsk. pisket æg
- 200 gr. hvedemel
- 100 gr. flormelis
Småkager med hasselnødder, appelsin og kanel;
- 20 gr. hasselnødder – du kan bruge både med og uden skal
- Skallen fra 1 appelsin (økologisk og ikke overfladebehandlet)
- 1 spsk. stødt kanel
Småkager med mørk chokolade og ingefær;
- 40 gr. mørk chokolade (finhakkes)
- 1 cm. revet, frisk ingefær – 1 tsk. stødt ingefær kan også bruges
Sådan gør du
- Skær smørret i små stykker og hæld det i en skål. Pisk ægget (fjern hinden) og hæld 1,5 spsk. æg, mel og flormelis i skålen. Bland ingredienserne godt rundt, til dejen bliver til en fast masse
- Del portionen op i to skåle, så du er klar til at lave forskellige smagsvarianter. Hak hasselnødderne fint, riv appelsinen og hæld det i den ene skål sammen med kanelen og ælt rundt
- Hak chokoladen godt og riv ingefæren fint på et rivejern. Vend ingefær og chokolade i den sidste småkagedej. Det er nemmere at skære dine småkager ud, når ingredienserne er finhakket – ellers kan den godt være svær at skære over i flotte stykker, uden at dejen går i stykker
- Læg to stykker husholdningsfilm på bordet og fordel hver sin masse på langs, som en pølse – begge ender skal være frie så de kan blive snoet og pakket ind, så de er klar til frys i 1 time
- Pres husholdningsfilmen sammen over massen ved samme måde som en sushirulle, så dejen bliver jævn, glat og lige stor hele vejen over, ca. på størrelse med en tyk agurk. Afslut så med at sno enderne – Du kan også hælde småkagedejen ned i en frysepose og rul dejen rund. Men vær her opmærksom på, at dejens overflade kan blive ujævn
- Småkagedejen kan holde sig i køleskabet i 2 uger, så du kan med fordel lave dejen dagen før de skal bruges. Her sparer du tid, så du kan nøjes med blot at skære dem ud og bage dem
- Tænd ovnen på 200 graders over og under varme
- Tag småkagedejen direkte ud fra frost og skær rullerne ud i 0,3-0,5 mm. tynde skiver. Læg småkagerne på en beklædt bradepande med en smule mellemrum
- Stil bradepanden på øverste rille og bag småkagerne i 7-10 minutter alt efter tykkelse og størrelse – Hold øjne med dine småkager, bagetiden kan variere fra ovn til ovn
- Når småkagerne er bagt, lægges de på en bagerist uden bagepapir, til afkøling. Nyd dine julesmåkager afkølede, så de er knasende og lækre. Opbevar dem køligt i en lufttæt beholder
Velbekomme!