Bagværk, kager og desserter, Boller og brød, OPSKRIFTER

Sådan laver du surdej | Inkl. tips og tricks til vedligeholdelse af din surdej

Surdej – den vigtigste ingrediens i et sprødt bagværk

Surdej er den mest undervurderede ingrediens i bagværk. I hvert fald hvis du gerne vil have store lufthuller og en sprød skorpe. Det er fantastisk i brød og ikke mindst boller. De får den lækreste sprøde kant og er stadig blød og fugtig i midten. Desuden får dit bagværk en hamrende lækker smag!

Desuden er det hamrende nemt at arbejde med. Både når du starter med at lave den, men også i processen. Den kræver kun lidt kærlighed og omsorg, hvilket endda kun tager et par sekunder af ens hverdag. Det vigtigt at nævne, at din surdej skal være klar inden brug, selvom man godt kan have lyst til at bruge den hurtigst muligt. Ellers får du ikke et ordentligt resultat. Det tager den tid det tager, at få en god surdej, men jeg lover dig, at det virkelig er ventetiden værd!

Når du først har brilleret med surdejsbrød, er jeg sikker på, at det er en succes, som du vil tage op igen. Det er helt sikkert en af mine favorit måder at bage på. Det tager som sagt nogle dage, at lave en surdej, faktisk mellem 4 – 6 dage. Den skal stå og hygge sig, til den får en syrlig duft af øl. Du kan hele tiden friske din den op, og have et glas stående i køleskabet, ligeså længe du ønsker, så du altid har surdej til dit bagværk. Den skal bare passes og “fodres”. Så det er bare om, at komme i gang!

Du kan bruge din surdej i; surdejsboller eller surdejs ciabattabrød

INGREDIENSER

1 lille klump gær på str. med en ært eller 1 tsk. kernemælk eller neutral yoghurt – det er vigtigt at det er økologisk
2 dl. vand
1 dl. fuldkornsmel
1 dl. hvedemel

Fremgangsmåde;
 1. Hæld mel og vand ned i et patentglas og rør rundt til dejen er fin og klumpefri
 2. Lig løst låget hen over glasset eller undlad det de første dage. Evt. med et stykke vita wrap med huller – Jeg bruger et patentglas hvor låget er fastmonteret på siden, som ikke lukker til, når låget ikke er spændt. Hér kan dejen få luft, selvom låget ligger over glasset
 3. Lad glasset stå på køkkenbordet i 4 – 6 dage og rør rundt i din surdej 3 gange om dagen, indtil den har en syrlig duft af øl
 4. Når din surdej har fået den syrlige duft, er den klar til brug og kan derefter opbevares i både køkkenskab eller køleskab – herefter skal du kun røre i den én gang om dagen
 5. Tag den mængde af surdej ud af køleskabet, som du skal bruge og lad den stå på køkkenbordet et par timer inden brug
 6. Husk at røre i din surdej én gang om dagen når den ikke bliver brugt

Velbekomme og god bagning!

Tip til din surdej;
 1. Husk at fodre din surdej dagen før du skal bruge den – hvis der går mere end 24 timer inden du bruger den, får dit bagværk en mere syrlig smag. Hvilket heller ikke gør noget. Det kommer an på hvad man er til.
 2. Hvis din surdej ikke har fået nærring, eller er blevet passet i nogle dage, kan der godt dannes en mørk væske på toppen af surdejen – det gør intet! Hæld blot væsken fra og spæd din surdej op med 1/2 d. mel og 1/2 dl. vand og lad den stå og hygge sig i nogle dage.
 3. Du kan både opbevare din surdej i køkkenskabet, hvor den ikke får for meget lys eller i køleskabet. Jeg lader altid min surdej stå på køkkenbordet i 4 – 6 dage med et løst låg så den kan få luft, indtil den er klar til brug, og derefter opbevarer jeg den i køleskabet med et fastspændt låg.
 4. Husk at røre i din surdej hver dag – i starten må du gerne røre flere gange om dagen, men derefter kan du nøjes med én gang om dagen.
 5. Når du rører i din surdej skal du huske, at røre rundt i alle kanter så der ikke sidder gamle rester på glassets sider, da det kan mugne – Hvis det mugner, kan du faktisk hælde din surdej over i et nyt glas og stadig bruge den
 6. Genopfrisk din surdej én gang om ugen – Hvis du bager jævnligt, kan du med fordel bruge den mængde surdej, du skal bruge i dit bagværk og genopfriske den resterende surdej – Hvis ikke du bruger din surdej så ofte, så hæld halvdelen af surdejen fra og smid den ud, og genopfrisk så resterne. Hvis ikke du enten bruger surdejen eller smider den ud, vil du ende med at have alt for meget.
 7. Giv din surdej væk hvis du ikke skal bruge den. Det gælder også når du genopfrisker den, i stedet for at smide den ud. Så skal din mor, veninde eller kammerat ikke i gang med deres egen – Jeg har en formodning om, at det er altid ventetiden der gør, at folk undgår at bage med surdej.
 8. Bager du et rugbrød kan du med fordel fordre din surdej kun med fuldkornsmel, så du får en grovere surdej. Du kan selvfølgelig også lave en surdej udelukkende på hvedemel – jeg har to glas med surdej i mit køleskab. Et glas med hvedemelssurdej og et med en blanding af hvedemel og fuldkornsmel.

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.