Indlægget indeholder et affiliate link
Sundere romkugler med sorte bønner og dadler. De er super lækre og virkelig nemme at lave. Desuden kan du spise mine til hverdag uden, at skulle have dårlig samvittighed, når den søde tand melder sig. Kontra de usunde hjemmelavede romkugler, som uden tvivl også smager helt igennem fantastisk. Dem har jeg linket til hér, hvis det kunne friste. Men de her sundere romkugler er dog et super godt supplement til hverdags hyggen. Eller hvis man generelt bare prøver, at skære ned for sit sukker indtag i form af slik, kage og andre søde sager. Opskriften er faktisk en af mine ældre opskrifter. Den er helt tilbage fra da jeg lige var flyttet i lejlighed og begyndte, at spise sundt og tabe mig. Dog med nogle småjusteringer.
De smager virkelig godt! “De smager nærmest som de usunde, originale romkugler. Man smager jo ikke forskellen. Kan vi få en opskrift på dem?” – Som mine “forsøgskaniner” sagde om dem. Jeg serverede dem for 8 personer – Både veninder, venner og familiemedlemmer, og de var alle helt vilde med dem! Faktisk sagde de også, at de bedre kunne lide dem, end de købte, som lå på bordet, ved siden af mine sundere romkugler. Og det må jo siges at være et kompliment, når de jo ellers er ret så populære.
Du kan købe hampefrøene, som jeg bruger til topping lige hér
Sundere romkugler med sorte bønner og dadler
Ingredienser
- 1 dåse sorte bønner (Kidney bønner og kikærter kan også bruges)
- 200 gr. saftige dadler - hvis de er lidt hårde, lægges de i kogende vand i 10 min.
- 2 spsk. Hindbærmarmelade - anden syrlig marmelade kan også bruges
- 1/2 tsk. flydende sødemiddel
- 5 tsk. rom essens
- 50 gr. kakao pulver
- 40 gr. kokosmel
- 100 gr. havregryn
- Topping; Jeg brugte kokos og hampefrø (se link over opskriften). Men du kan også sagtens bruge kakaopulver, frysetørrede bær, lakridspulver osv.
Sådan gør du
- Dræn de sorte bønner for væske og skyl dem grundigt med vand i en si. Lad væsken dryppe af dem i 10 minutters tid, så der ikke kommer overskydende væske i romkuglemassen
- Blend de våde ingredienser til en lind masse og hæld det over i en skål. Mål de resterende ingredienser af og hæld dem ned i foodprocessoren
- Bland begge dele sammen og rør godt igennem. Smag romkuglemassen til, så de passer til din smag. Stil romkuglemassen på køl i en time, så den kan samle sig og blive fast, inden romkuglerne skal trilles
- Pres godt og rul dine romkugler og tril dem i den ønskede topping. Læg dem på en tallerken og stil dem i køleskabet igen, hvis du ikke skal bruge dem med det samme. Romkuglerne er, efter min mening, bedst når de er kolde.
Velbekomme!
Kan man undlade dadler?
Hej Mia,
Dadlerne er et ret bærende element for sødme og konsistens i denne opskrift. Hvis det er fordi du ikke kan lide dadler, så lover jeg dig, at de ikke smages. Men du kan godt erstatte dadlerne med rosiner, abrikoser, svesker osv. Dog vil jeg anbefale dadler 😀
Venlig hilsen Mia
Hej. De lyder ret fantastiske! Kan de fryses? Mvh
Hej Sophie,
Tusind tak skal du ha! 😀
Ja, det tror jeg bestemt at de kan. Dog har jeg ikke prøvet det selv. Jeg vil dog undlade, at komme krymmel / kokos mm. på, hvis de bliver frosset ned. Tø dem op og vend dem i topping på ny, inden de skal serveres. Så undgår du, at toppingen bliver våd og snasket 🙂
Mvh. Mia
Super nemt og smager virkelig virkelig godt!!
Tusind tak, Christina! Det er jeg glad for at høre 😀
Hejsa
Er der redigeret i opskriften
Synes hverken at der skulle marmelade eller havregryn i sidst jeg lavede dem ♀️
Hej Jannie,
Ja, der er tilføjet havregryn til opskriften, da jeg har erfaret at det svinger meget hvor blød konsistensen bliver, alt afhængig af hvor bløde dadlerne er. Hvis de er til den hårdere side, så bliver de fine uden havregryn, men hvis de er meget bløde, kan de være svære at rulle ud, hvis ikke man overholder køletiden – hvilket ikke alle gør 😀
Marmeladen mindes jeg hele tiden har været en del af opskriften, så de kommer så tæt på almindelige romkugler som muligt.
Men du kan sagtens undlade at tilføje havregrynene og overholde køletiden, og stadig få lækre romkugler, hvis du var fan af opskriften før de blev tilføjet 😀 – hvilket er dejligt at høre. Man oplever nogen gange utålmodighed med ventetid og hér kan det nemt “gå galt” og blive en træls oplevelse, hvis ikke det lykkedes første gang, hvorfor jeg ville være ked af, hvis folk ikke ville vende tilbage til min opskrift, pga. noget jeg ikke er herre over, når det fremgår i opskriften at køletiden er en del af processen. Så tænkte jeg at jeg hellere måtte gå med livrem og seler. 🙂
Venlig hilsen Mia
Hvilken foodprocessor bruger du ? Kender du en som er god til feks dadlerne ?
Hej Karen,
Jeg bruger en foodprocessor fra Cook & Baker. Du kan med fordel lade dadlerne ligge i kogende vand i 10 min, inden de blendes. Så er de nemmere at have med at gøre. 🙂
Venlig hilsen Mia