Mel er tilsendt for ambassadørskab hos Finax
Opskrift på verdens bedste surdejsboller – perfekt til morgenbordet

Surdej er virkelig undervurderet – det gør bagværk til det lækreste stykke brød, med en sprød skorpe og en svampet krumme, med de lækreste lufthuller. Desuden bliver smagen helt fantastisk! En smag man aldrig kan opnå i et bagværk, som er lavet uden surdej.

De her surdejs boller, som skal langtidshæve, kan du gøre klar aftenen forinden du skal servere dem. De skal igennem en lille proces, men processen er virkelig det hele værd! Jeg har ofte lavet de her boller, fordi de bare ikke smager ligesom alle andre. Skorpen er i sig selv en oplevelse, i stedet for de normale fødselsdagsboller, som er bløde. De smager selvfølgelig også super godt, men når jeg spiser boller til morgenmad, vil jeg have dem, sprøde og svampede. Ligesom dem du køber hos bageren.

Bollerne smager fantastisk, især når de er lune med smør, ost, marmelade eller med Nutella. Det er en af mine favoritter! – måske du har lyst t il at prøve min hjemmelavet hindbær/brombær marmelade, som kun indeholder meget lidt sukker, og som er super nem at lave!

Måske du også ville kunne lide; mine gulerodsboller eller grovboller med kerner og broccoli

Surdej, Surdejsboller, Surdej boller, Surdejboller, Verdens bedste boller, Bagværk, Boller, Bolle opskrift, Sprøde boller, Svampede boller, Opskrift, Mad inspiration, Madblog, Madblogger, Brunchbord, Morgenmadsboller, Mia Lindholm, Blog, Blogger, Hjemmelavede boller, Grovboller, Ølandsboller

INGREDIENSER – 8 boller;

600 ml. koldt vand
6 gr. gær
5 spsk. surdej
2 tsk. akacie honning
2 d. groft rugmel (Finax)
1 dl. ølandshvedemel groft sigtet (Finax)
8 dl. Tipo 00 hvedemel (Finax)
3. tsk. salt

TIP; Du kan også nøjes med en eller to slags mel – bare der indgår hvedemel i dine boller

Fremgangsmåde;
  1. Hæld vandet i din røremaskine og opløs gær og surdej i vandet og hæld derefter honningen i skålen
  2. Bland salt og alle meltyper sammen i en skål og rør rundt, så det er godt fordelt
  3. Start din køkkenmaskine på lavt niveau og hæld lidt efter lidt melblandingen i skålen, i mens dejen er under omrøring – efter 3 minutter sættes maskinens hastighed op på højeste niveau
  4. Lad dejen ælte i 10-12 minutter, til dejen slipper skålens kanter og lav så en glutentest – tag fat i dejen og hiv den stille fra hinanden med alle fingrene. Hvis den bliver papirtynd og stadig hænger sammen, som var det en tynd boble, er dejen færdig. Hvis ikke, tilføj lidt mere mel og giv den 3-5 min. mere, ved samme hastighed
  5. Sprøjt skålens sider eller smør den med olie og dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den til hævning på køkkenbordet i 10 timer – den kan også hæve i køleskabet mellem 12 – 14 timer. Hvis den hæver i køleskabet, så skal den tages ud en time før brug, så dejen får stuetemperatur og “vågner”
  6. Fold dejen ind over hinanden 6-8 gange, ikke mere end 8, og stil den derefter til hævning i 2 timer yderligere
  7. Tænd ovnen på 260 grader over og undervarme og stil en bageplade ind i midten af ovnen – brug gerne en bagesten, hvis du har sådan en, og lad den varme op med ovnen
  8. Drys mel på køkkenbordet og hæld forsigtigt dejen ud på bordpladen – brug gerne en dejskraber til at få den ud med
  9. Skær bollerne ud med en stor kniv eller en bagespade og lig dem nænsomt over på et stykke bagepapir som ligger på bagsiden af en kold bageplade – du må hverken ælte eller trykke på bollerne, da deres luftbobler vil briste
  10. Lad bollerne efterhæve i 15 minutter
  11. Når ovnen er varmet op, tager du bagepladen ud af ovnen, stiller den på en bordskåner og glider bagepapiret med bollerne fra den kolde bageplade, over på den varme plade
  12. Stil bagepladen tilbage i ovnen og skru ned på 250 grader og bag bollerne i 5 minutter
  13. Skru derefter ovnen ned på 220 grader og bag dem i de sidste 8- 10 minutter – Hold øje med deres udseende og bank på bunden af dem med en finger og lyt efter om de lyder hule. Hvis de gør, er de færdige
  14. Tag bollerne ud og lad dem køle af i 10 minutter på en bagerist, inden servering
  15. Bollerne kan holde sig i nogle dage – varm dem op på grill i ovnen i nogle minutter inden servering, så skorpen igen kan blive sprød.

Tip; Når bollerne bliver tørre, kan du bruge dem som bund til hjemmelavede hvidløgsbrød, bruchettas eller skære dem over og riste dem på en toastrister.

Velbekomme!

Surdej, Surdejsboller, Surdej boller, Surdejboller, Verdens bedste boller, Bagværk, Boller, Bolle opskrift, Sprøde boller, Svampede boller, Opskrift, Mad inspiration, Madblog, Madblogger, Brunchbord, Morgenmadsboller, Mia Lindholm, Blog, Blogger, Hjemmelavede boller, Grovboller, Ølandsboller, Finax, Bolleopskrift

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.