Go Back

Fastelavnsboller med remonce af marcipan

Forb. tid6 t 15 min
Tilb. tid2 t
Samlet tid8 t 15 min
Ret: Fastelavnsboller
Antal: 18 fastelavnsboller
Forfatter: Mia Lindholm

Ingredienser

  • 50 gr. gær
  • 2.5 dl. sødmælk
  • 1.5 spsk. kardemomme (stødt)
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 3 spsk. rørsukker (alm. sukker kan også bruges)
  • 5 M/L æg (hvoraf 2 æg bruges til pensling)
  • 225 gr. blødt smør
  • 100 gr. speltmel
  • 550 gr. hvedemel
  • 2/3 tsk. fin salt

Remonce;

  • 130 gr. marcipan
  • 110 gr. rørsukker (alm. sukker kan også bruges)
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 110 gr. blødt smør

Glasur;

  • 100 gr. flormelis
  • 2 tsk. kakao pulver (kan undlades hvis du ønsker hvid glasur)
  • 2.5 spsk. kogende vand
  • Krymmel til toppen (du kan også bruge hakkede nødder)

Sådan gør du

Fastelavnsbolle dej;

  • Stil smøren ud på køkkenbordet 15 min. før du starter, så den kan nå at temperere inden brug
  • Smuldr gæren ned i en røreskål og tilsæt den lunkne mælk (må ikke være for varm! Så ødelægges gærcellerne og dejen vil ikke hæve). Tilsæt kardemomme, vaniljepulver, sukker, 3 af æggene ned i røreskålen og smøren, og rør godt sammen
  • Bland speltmel, hvedemel og salt i en skål og hæld det lidt af gangen ned i røreskålen, under omrøring. Dejen skal være lind og glat, før du slukker køkkenmaskinen
  • Læg dejen over i en ren skål, beklæd den med vita wrap og sæt dejen i køleskabet i 6 timer. - Du kan også tilføje en smule mindre gær og lade dejen stå 2 timer ekstra i køleskabet, hvis det passer bedre i forhold til servering, job osv.

Efter hævning;

  • Når dejen har hævet i 6 timer, tages den ud af køleskabet og lad den så stå på køkkenbordet i 1 time, så den kan temperere og efterhæve. Lav din remonce i mens den efterhæver
  • Hæld dejen ud på et meldrysset køkkenbord og rul dejen ud til et rektangel, med en kagerulle. Skær derefter dejen ud i små kvadrater på 10*10 cm. Dejen skal være omkring 0.5 cm. tyk

Remonce;

  • Stil smøren ud på køkkenbordet 15 min. før du starter, så den kan nå at temperere inden brug
  • Riv marcipanen med et groft rivejern ned i en skål og rør den sammen med rørsukker, vaniljepulver og den bløde smør. Stil skålen til side på køkkenbordet indtil den skal bruges.

Fastelavnsbollerne;

  • Nu har du 18 styks 10*10 cm, dej, som skal fyldes med remonce. Læg 1 tsk. remonce i midten af alle firkanterne. Saml alle firkantens hjørner over remoncen og pres forsigtigt alle hjørnerne sammen. Det gør du to gange (altså også med de sidste 4 sider der er åbne), så du danner en lukning og til sidst en bolle, udenom remoncen. Sørg for at alle sider slutter til, så remoncen ikke løber ud under bagning
  • Læg fastelavnsbollerne (9 styks. af gangen) på en beklædt bradepande og stil dem til hævning et lund sted i 20. minutter, med en viskestykke hen over
  • Tænd ovnen på 200 graders over- og undervarme
  • Pisk de sidste to æg sammen og pensl de hævede fastelavnsboller, inden de kommer i ovnen. Bag dem i 13-15 min - til de får en let gylden overflade. Afkøl dine fastelavnsboller på en rist i mens den næste omgang bliver sat i ovnen.

Glasur;

  • Rør flormelis, kakaopulver og kogende vand sammen, og kom glasuren ovenpå fastelavnsbollerne lige inden de serveres. Du kan også undlade kakaopulver i glasureren, så bliver den hvid.

Tip;

  • Opbevar dine fastelavnsboller i en frysepose i køleskabet. Hvis du vil spise en de efterfølgende dage, så giv dem nogle sekunder i mikrovnen. Så bliver den lun og lækker igen.
  • Dine fastelavnsboller kan sagtens fryses. Tages op før brug, så de kan nå at temperere.