Go Back

Grove pirogger med skinke og æg

Forb. tid1 t 45 min
Tilb. tid40 min
Ret: Pirogger
Keyword: Til madpakken
Antal: 10 store pirogger
Forfatter: Mia Lindholm

Ingredienser

Dejen;

  • 3 dl. lun let mælk
  • 50 gr. gær
  • 150 gr. magarine
  • 200 gr. speltmel
  • 600 gr. hvedemel
  • 1 M/L æg
  • 2 dl. solsikkekerner
  • 1 tsk. fin salt

Fyld;

  • 2 pakker skinke strimler med 220 gr. pr. pakke
  • 7 M/L æg (hvoraf det éne æg er til pensling)
  • 8 spsk. sød fransk sennep (kan bl.a. købes i Netto)
  • 300 gr. neutral flødeost
  • 2 bundt frisk purløg (jeg brugte desuden en rest basilikum)
  • Smag til med salt

Sådan gør du

Dejen;

  • Smuldr gæren ned i en lille skål og varm mælken op i mikroovnen til den er lun – ikke for varm, da gæren ødelægges og dejen hæver ikke. Hæld magarinen ned i skålen og rør rundt til gær og magarine er fordelt og opløst – du kan med fordel tilføje lidt revet gulerod i din dej
  • Hæld melet ned i din køkkenmaskine og rør godt rundt
  • Kom æg, solsikkekerner og salt ned i røreskålen og lad dejen stå under omrøring i ca. 10 minutter. Derefter samler du dejen med hænderne i røreskålen
  • Stil dejen til hævning et lunt sted, med et vita wrap og et viskestykke over. Lad dejen hæve i halvanden time. Lav fyldet i mens dejen hæver.

Fyld;

  • Kog 6 æg i 10 minutter, til de er hårdkogte og lad dem køle af i koldt vand
  • Hæld skinkestrimler, sød sennep og flødeost ned i en skål
  • Skyl dine purløg og klip dem i små stykker ned i skålen
  • Pil og hak dine æg ud i små stykker og hæld også dem ned i skålen – jeg bruger en æggedeler, hvor jeg vender ægget om to gange, så de deles igen, efter de er blevet til skiver – hér får du nogle fine små stykker
  • Rør fyldet godt rundt og smag til med salt og evt. mere sød sennep. Stil fyldet i køleskabet, indtil det skal bruges.

Piroggerne;

  • Når dejen er færdig med at hæve, deler du dejen i to stykker. Drys mel ud på bordpladen og på en kagerulle og glat dejen ud til den er 0,3 mm. tyk ca.
  • Tag en underkop eller en lille kage tallerken og læg den på dejen og skær forsigtigt rundt langs kanten, til du får de fineste runde stykker dej – jeg bruger en kage tallerken / lille frokost tallerken og mine pirogger blev ret store
  • Fortsæt til du ikke har mere dej og lig derefter dine cirkler klar på bordpladen – hvis de hæver yderligere, kan du rulle dem lidt ud
  • Læg 2 spsk. (hvis du bruger en mindre tallerken, så lig også mindre fyld i) fyld midt på dine pirogger og fold den ene kant ned over fyldet, til den anden side af dejen, så de danner en halvcirkel
  • Smør lidt æg langs kanten med en finger og mas siderne sammen med en gaffel ved, at trykke ned på den ca. 1 1,5 – 2 cm. ind mod midten (gerne 2, så de ikke åbner sig under bagning)
  • Når du har samlet piroggens sider, ligger du den over på en beklædt bradepande og pensler dem alle med et pisket æg
  • Bag piroggerne ved 210 graders over- og undervarme i 20 minutter – Hold øje med dem. Varmen varierer fra ovn til ovn. Bank på dem i bunden – når de lyder hult, er de færdige
  • Lad dem køle lidt af inden servering – efter opbevaring i køleskabet, varm dem i mikroovnen i 30 sek. ca. inden servering.