Go Back

Sunde romkugler med sorte bønner

Forb. tid10 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid25 min
Ret: Søde snacks
Antal: 35 romkugler
Forfatter: Mia Lindholm

Ingredienser

  • 1 stor dåse sorte bønner (Kidney bønner og kikærter kan også bruges)
  • 175 gr. juicy dadler - du kan også bruge de saftige fra pose fra Earth Control - kan købes i Rema1000. Ikke de tørre dadler!
  • 3 spsk. hindbær eller solbær marmelade
  • 1 spsk. mandel essens
  • 2 spsk. rom essens
  • 75 gr. mandler
  • 100 gr. havregryn
  • 60 gr. kokos
  • 1,5 tsk. vaniljesukker
  • 35 gr. kakaopulver
  • 1/4 tsk. fin salt

Topping;

  • 100 gr. mørk chokolade
  • 50 gr. mandler (hakkes fint)
  • Kokos
  • Kakaopulver

Tip;

  • Du kan også tilføje appelsinsaft eller en anden smagsfuld essens og dele portionen op
  • Du kan også bruge andre nødder i stedet for mandler. Ristede hasselnødder smager også dejligt - det giver en nutella/nougat agtig smag

Sådan gør du

  • Mål ingredienserne af og del dem op i to skåle. Én med de tørre- og en med de våde ingredienser inkl. dadler. Hvis dadlerne er en smule hårde, kan de blødes op i kogende vand i 10 min. inden brug - de skal være bløde. De sorte bønner (eller kikærter) skal skylles godt over og sies, så væsken så vidt muligt er væk
  • Blend først de tørre ingredienser til en fin mel i en minihakker og hæld dem op i en stor skål. Blend derefter de våde ingredienser til det bliver en lind, ensartet masse. Hvis du har en foodprocessor kan du blende det hele på én gang. Du kan både lave dem grove i konsistensen eller helt fine
  • Vend de tørre og våde ingredienser sammen til en fast masse. Tril herefter kuglerne i den ønskede størrelse. Jeg kan anbefale at bruge handsker. Så er de nemmere at forme, end hvis du gør det i hånden. Vend kuglerne i kokos, hvis dette ønskes. Du kan sagtens undlade topping. Stil kuglerne på køl og opbevar dem hér.

Chokoladeovertræk;

  • Stil kuglrne på køl i en times tid - gerne i fryseren, så du er sikker på, at massen er helt kold
  • Smelt chokoladen over et vandbad, så temperaturen er konstant, når du vender dine romkugler i chokoladen. Skålen må ikke røre ved vandet. Vend kuglerne i chokoladen og læg dem over på et fad beklædt med bagepapir
  • Forbered den ønskede topping og hæld det i separate skåle. Vend kuglerne direkte i toppingen eller drys topping ovenpå, når de ligger på bagepapiret
  • Stil dem på køl i 15 minutter og så er de klar til servering. Opbevar dem i køleskabet i en lukket beholder. Hvis du laver dem med chokoladeovertræk, skal du forvente at bruge dobbelt så lang tid på dem.