Go Back

Bløde bamseboller | Nemme fødselsdagsboller

Forb. tid15 min
Tilb. tid1 t 18 min
Samlet tid1 t 33 min
Ret: Bagværk
Keyword: Bløde bamseboller
Antal: 12 bamseboller
Forfatter: Mia Lindholm

Ingredienser

  • 2 dl. letmælk
  • 30 gr. gær
  • 1,5 tsk. stødt kardemomme
  • 2 spsk. sukker eller honning
  • 2 æg str. L (det ene skal bruges til pensling!)
  • 450 gr. hvedemel (du kan evt, udskifte 100 gr. med fuldkorn)
  • 1 tsk. fin salt
  • 120 gr. Lurpak i blok (ikke blandingsprodukt)

Sådan gør du

  • Mål smøren af og stil den på køkkenbordet, så den bliver blød (ikke smeltet!)
  • Varm mælken op til den er lun og hæld den ned i en røremaskine. Derefter smuldre du gæren deri og rører rundt til gæren er opløst
  • Hæld kardemomme, sukker(eller honning) og 1 æg i mælken, og rør rundt igen. Derefter blander du salt og mel sammen. Tilsæt nu halvdelen af melet og halvdelen af smøren. Fortsæt med at røre rundt og tilsæt det resterende smør og mel, når det første er godt fordelt
  • Lad dejen ælte i 10 minutter til den bliver glat og slipper siderne i røreskålen
  • Beklæd en bradepande/form (min bradepande er firkantet og 28*28 cm.) med bagepapir (jeg krøller det altid sammen. Så er det nemmere at arbejde med) og drys med en smule mel på bagepapiret. Vej den samlede dej og del den i 12 lige store boller. Ved at måle vægten af på hver enkelt bolle, sikre du dig, at alle boller skal have lige lang bagetid, så alle bliver perfekt bagte
  • Fold dine boller med foldemetoden, så de bliver spændt op. Det gør du ved at lægge bollen i hånden og samle dejen fra siderne af bollen med pegefinger og tommeltot, og pres den så ind til midten af bollen. Fortsæt 5 gange. Derefter laver lægger du dem på køkkenbordet og lave en hul hånd ned over bollen. Tril forsigtigt bollen rund, så den får en flot form
  • Læg bamsebollerne op i bradepanden/formen med nogle centimeters mellemrum, så der er plads til at de kan hæve. Stil dem til hævning et lunt sted i 1 time
  • Pisk et æg og pensl bollerne efter hævning. Bag dem ved 200 graders over- og undervarme i 15-18 minutter. Lad dem køle i 15 min. på en rist, inden du fjerner dem fra formen
  • Servér som de er, når de er friskbagte. Derefter anbefaler jeg at opbevare dem i køleskabet i en pose. Giv dem derefter 15 sek. i mikroovnen, så er de ligeså gode som nye! De kan sagtens fryses og smager himmelsk med smør på.