Go Back

Grunddej på julesmåkager

Forb. tid15 min
Tilb. tid1 t 20 min
Samlet tid1 t 35 min
Ret: Småkager
Keyword: Jul
Antal: 50 julesmåkager
Forfatter: Mia Lindholm

Ingredienser

  • 200 gr. koldt smør
  • 1,5 tsk. pisket æg
  • 200 gr. hvedemel
  • 100 gr. flormelis

Småkager med hasselnødder, appelsin og kanel;

  • 20 gr. hasselnødder – du kan bruge både med og uden skal
  • Skallen fra 1 appelsin (økologisk og ikke overfladebehandlet)
  • 1 spsk. stødt kanel

Småkager med mørk chokolade og ingefær;

  • 40 gr. mørk chokolade (finhakkes)
  • 1 cm. revet, frisk ingefær - 1 tsk. stødt ingefær kan også bruges

Sådan gør du

  • Skær smørret i små stykker og hæld det i en skål. Pisk ægget (fjern hinden) og hæld 1,5 spsk. æg, mel og flormelis i skålen. Bland ingredienserne godt rundt, til dejen bliver til en fast masse
  • Del portionen op i to skåle, så du er klar til at lave forskellige smagsvarianter. Hak hasselnødderne fint, riv appelsinen og hæld det i den ene skål sammen med kanelen og ælt rundt
  • Hak chokoladen godt og riv ingefæren fint på et rivejern. Vend ingefær og chokolade i den sidste småkagedej. Det er nemmere at skære dine småkager ud, når ingredienserne er finhakket - ellers kan den godt være svær at skære over i flotte stykker, uden at dejen går i stykker
  • Læg to stykker husholdningsfilm på bordet og fordel hver sin masse på langs, som en pølse – begge ender skal være frie så de kan blive snoet og pakket ind, så de er klar til frys i 1 time
  • Pres husholdningsfilmen sammen over massen ved samme måde som en sushirulle, så dejen bliver jævn, glat og lige stor hele vejen over, ca. på størrelse med en tyk agurk. Afslut så med at sno enderne – Du kan også hælde småkagedejen ned i en frysepose og rul dejen rund. Men vær her opmærksom på, at dejens overflade kan blive ujævn
  • Småkagedejen kan holde sig i køleskabet i 2 uger, så du kan med fordel lave dejen dagen før de skal bruges. Her sparer du tid, så du kan nøjes med blot at skære dem ud og bage dem
  • Tænd ovnen på 200 graders over og under varme
  • Tag småkagedejen direkte ud fra frost og skær rullerne ud i 0,3-0,5 mm. tynde skiver. Læg småkagerne på en beklædt bradepande med en smule mellemrum
  • Stil bradepanden på øverste rille og bag småkagerne i 7-10 minutter alt efter tykkelse og størrelse – Hold øjne med dine småkager, bagetiden kan variere fra ovn til ovn
  • Når småkagerne er bagt, lægges de på en bagerist uden bagepapir, til afkøling. Nyd dine julesmåkager afkølede, så de er knasende og lækre. Opbevar dem køligt i en lufttæt beholder