Go Back

Julesmåkager | Nem grundopskrift på lækre småkager

Forb. tid15 min
Tilb. tid1 t 20 min
Samlet tid1 t 35 min
Ret: Julesmåkager
Keyword: Jul
Antal: 50 stk.
Forfatter: Mia Lindholm

Ingredienser

  • 200 gr. koldt smør
  • 1,5 spsk. pisket æg
  • 200 gr. hvedemel
  • 100 gr. flormelis

Småkager med appelsin, chokolade og ingefær

  • Skallen fra 1 økologisk, ubehandlet appelsin
  • 1/2 dl. mælkechokolade knapper
  • 1/2 - 1 tsk. stødt ingefær

Småkager med kanel, hasselnødder og tranebær

  • 1 tsk. kanel
  • 50 gr. hasselnødder
  • 50 gr. tranebær

Sådan gør du

  • Skær smøren i små stykker og hæld det i en skål. Pisk ægget (fjern hinden) og hæld 1,5 spsk. æg, mel og flormelis i skålen. Bland ingredienserne godt rundt, til dejen bliver til en fast masse
  • Del portionen op i to skåle, så du er klar til at lave forskellige smagsvarianter.
  • Hak hasselnødder og tranebær fint og hæld dem ned i den ene skål med kanelen. Riv appelsinskallen og hak chokoladen fint og hæld det ned i den anden skål sammen med ingefæren. Ælt alle ingredienser godt rundt i hver sin skål til det er fordelt godt
  • Læg to stykker husholdningsfilm på bordet og fordel hver sin masse på langs, som en pølse – begge ender skal være frie så de kan blive snoet og pakket ind, så de er klar til frys i 1 time
  • Pres husholdningsfilmen sammen over massen ved samme måde som en sushirulle, så dejen bliver jævn, glat og lige stor hele vejen over, ca. på størrelse med en tyk agurk. Afslut så med at sno enderne – Du kan også hælde småkagedejen ned i en frysepose og rul dejen rund. Men vær her opmærksom på, at dejens overflade kan blive ujævn
  • Småkagedejen kan holde sig i køleskabet i 2 uger, så du kan med fordel lave dejen dagen før de skal bruges. Her sparer du tid, så du kan nøjes med blot at skære dem ud og bage dem
  • Tænd ovnen på 200 graders over og under varme
  • Tag småkagedejen direkte ud fra frost og skær rullerne ud i 0,3-0,5 mm. tynde skiver. Læg småkagerne på en beklædt bradepande med en smule mellemrum
  • Stil bradepanden på øverste rille og bag småkagerne i 7-10 minutter alt efter tykkelse og størrelse – Hold øjne med dine småkager, bagetiden kan variere fra ovn til ovn
  • Når småkagerne er bagt, lægges de på en bagerist uden bagepapir, til afkøling. Nyd dine julesmåkager afkølede, så de er knasende og lækre. Opbevar dem køligt i en lufttæt beholder