Fuldkornslasagne med oksekød og squash

Lasagne er en af mine foretrukne hverdags retter. Både fordi det er super nemt at bikse sammen, men også fordi man kan lave det på alverdens måder med lige præcis den slags kød du kan lide. Du kan lave lasagne med både fisk, kylling, svin og okse. Desuden kan du komme dine favorit grøntsager i, eller helt undlade dem, hvis du er til en meatlover.

Vegetariske retter er efterhånden blevet enormt populært, hvilket er forståeligt, for det smager fantastisk og er sundere for både miljø og krop. Så hvis du ind i mellem har kødfri dage, kan du også lave din lasagne vegansk.

Jeg har efterhånden lavet lasagne med grøntsagsplader mange gange. Jeg laver det både med aubergine og squash. Denne gang har jeg lavet en kombination af fuldkornsplader og squash skiver. Lasagnen kan sagtens fryses, hvis du ikke får spist hele fadet.

INGREDIENSER – 1 fad til 4 personer;

1000 gr. oksekød
1 squash
2 løg
1 rødløg
1 pakke grove lasagneplader
500 ml. mornaysauce (lav den gerne selv – 1 brik kan også bruges)
Krydderier (sød paprika, tørret oregano, løg- og hvidløgs pulver, peber og 1/2 spsk. hvedemel) – en lasagne krydderiblanding kan også bruges. Hvis du laver din egen krydderiblanding, så tilføj lidt mælk til kødet når krydderier og mel (for at få en cremet konsistens) er blandet sammen med det stegte kød
2 mozzarellabøffer – almindelig revet ost  (+ 45) kan også bruges, det bliver dog hurtigere mørkt og sprødt på toppen
1 lille bundt frisk rosmarin

Mornaysauce;

2,5 spsk. hvedemel
5 dl. mælk
200 gr. ost 45 + gerne med lidt smag, så ostesaucen kommer til sin ret
1 tsk. muskatnød
1 tsk. salt

Tomatsalat;

8 tomater
2 rødløg
1 brik eller bøtte fetaost
2 spsk. koldpresset olivenolie
Blandede krydderier eller et dressing mix (jeg bruger Claus Holms krydderier eller Knorrs dressing mix)

Fremgangsmåde;

Lasagne;

  1. Tænd ovnen på 180 grader, skyl squashen og riv den i fine skiver på et mandolinjern – gem den første og sidste skive squash og snit dem i små stykker
  2. Lig et stykke bagepapir på en bageplade og pladser squashskiverne derpå. Bag dem i ovnen i 10 minutters tid til de bliver “bløde” – de må ikke være smattede og de skal kunne trækkes af bagepapiret uden at blive ødelagt
  3. Snit løgene i små stykker og svits dem sammen med de snittede stykker squash i en gryde. Når de er svitset hælder du oksekød og rosmarin i gryden og svitser det sammen. Derefter hælder du krydderierne i – hvis du hælder egne krydderier og mel i, så rør lidt mælk i kødet
  4. Smør dit fad med smør eller margarine og lig lasagnepladerne i bunden, hæld oksekød, squash og mornaysauce i fadet, i nævnte rækkefølge. Fortsæt til du når toppen og hæld ost på – husk at fordele alle lag ud i siderne
  5. Bag lasagnen i ovnen på 180 graders over- og under varme i 45-60 minutters tid til osten har fået en flot gylden overflade.

Mornaysauce;

  1. Rør et par skefulde af mælken sammen med melet i en gryde, til du får en lille melbolle, under svag varme
  2. Derefter tilføjer du resten af mælken og rører melbollen ud til en sauce
  3. Tilføj smørret og bring saucen i kog, ved konstant omrøring. Derefter skruer du ned til svag varme i 5 minutters tid – stadig under omrøring.
  4. Til sidst tilføjer du ost, salt og muskatnød. Lad osten smelte i mens du røre rundt og smag den til, inden du hælder den på din lasagne.

Tomatsalat;

  1. Skyl tomaterne og skær dem og rødløgene i skiver og lig dem i en skål eller i et fad
  2. Skær fetaosten ud i skiver og fordel dem over tomater og løg
  3. Hæld lidt olie ud over salaten og drys dine favorit krydderier på toppen – jeg er selv vild med en krydderiblanding fra Claus Holm
  4. Servér din tomatsalat med resterne af rosmarinen.

Tip; Du kan også servere din lasagne med hjemmelavet tzatziki

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.