Juleboller er en sikker vinder, i mine øjne. Den der bløde og fugtige af slagsen, med overraskelser af julens lækkerier. Jeg elsker smagen af jul og alle de lækre ingredienser, som der hører sig med. Og en kombination af jul og boller? Hvem kan ikke lide det? Jeg har lavet mit eget bud på juleboller og jeg synes, at opskriften er blevet enorm lækker! Min datter elsker dem og det samme gør jeg. Jeg serverer gerne mine juleboller lune med en klat smør i. Det smager helt vildt godt! Men de kan sagtens spises som de er. Du lave en sukkersirup og smøre ud over de bagte juleboller, hvis du ikke ønsker at have hele stykker af sukker på toppen.
Jeg bruger grundopskriften på mine svampede chokoladeboller, og så har jeg erstattet chokoladen med en masse julede ingredienser. Min familie var testsmagte dem, og de var heldigvis ligeså begejstrede. Du kan desuden lave bløde fødselsdagsboller, rosinboller osv. med selv samme opskrift. Det er helt op til dig, hvilke boller du bedst kan lide. Ydermere kan du også tilsætte revet grøntsager eller frugt i bollerne. Fornem forholdene i forhold til mel, hvis du tilføjer mere fugt.
Måske du også vil kunne lide disse juleopskrifter; Banankage med smag af jul | Cornflakes toppe | Nemme julesnacks | Julesmåkager med appelsin, chokolade og ingefær & hasselnød, tranebær og kanel | Rocky Road – Jule edition med skum, pebernødder og peanuts | Alkoholfri æblegløgg med tranebær og mandler | Havregrynskugler – den nemme slags | Kokoskugler med appelsin og ristet kokos | Hakkebøffer i fad med cremet flødesauce og champignon | Tarteletter med høns i asparges | Hakkebøffer i fad med cremet flødesauce og champignon | Syltede agurker – Nem opskrift som laves på få minutter
Svampede juleboller med appelsinskal, kanel og marcipan
Ingredienser
- 2 dl. letmælk
- 30 gr. gær
- 4 tsk. sukker
- 2 M/L æg (det ene skal bruges til pensling!)
- 1,5 tsk. kanel
- 2 tsk. kardemomme
- 75 gr. suckat (Dr. Oetker)
- 75 gr. kandiseret appelsinskal (Dr. Oetker)
- 75 gr. rosiner
- 100 gr. revet marcipan
- 450 gr. hvedemel
- 120 gr. blød smør på blok (ikke blandingsprodukt)
- 1 tsk. fin salt
Topping;
- 1 håndfuld hakkede hasselnødder
- Rørsukker (almindelig sukker kan også bruges)
Sådan gør du
- Mål smøren af og stil den på køkkenbordet, så den bliver blød (ikke smeltet!)
- Varm mælken op til den er lun og hæld den ned i en røremaskine. Derefter smuldre du gæren deri og rører rundt til gæren er opløst
- Hæld sukker, 1 æg, kanel, kardemomme, suckat, appelsinskal, rosiner og revet marcipan i mælken, og rør rundt igen. Derefter blander du salt og mel sammen. Tilsæt nu halvdelen af melet igennem en si og halvdelen af smøren. Fortsæt med at røre rundt og tilsæt det resterende smør og mel, når det første er godt fordelt
- Lad dejen ælte igennem i 10 minutter til den bliver glat og slipper siderne i røreskålen
- Beklæd en bradepande/form (min bradepande er firkantet og 28*28 cm.) med bagepapir (jeg krøller det altid sammen. Så er det nemmere at arbejde med). Del dejen i 12 (du kan også lave 9 eller 16 – det afhænge af den ønskede størrelse) lige store boller. Ved at måle vægten af, ved du at dine juleboller skal have lige lang bagetid
- Fold dine boller med foldemetoden, så de bliver spændt op. Det gør du ved at lægge bollen i hånden og samle dejen fra siderne af bollen med pegefinger og tommeltot, og pres den så ind til midten af bollen. Fortsæt 5 gange. Derefter laver lægger du dem på køkkenbordet og lave en hul hånd ned over bollen. Tril forsigtigt bollen rund, så den får en flot form
- Læg julebollerne op i bradepanden/formen med mellemrum, så der er plads til at de kan hæve. Stil dem til hævning et lunt sted i 1 time. Pisk et æg, pensl bollerne og drys hakkede hasselnødder og rørsukker på bollerne. Bag dem ved 200 graders over- og undervarme i 18 minutter. Lad dem køle i 15 min. på en rist, inden du fjerner dem fra formen
- Servér som de er når de er friskbagte. Derefter anbefaler jeg at give dem 15 sek. i mikroovnen, så er de ligeså gode som nye! De kan sagtens fryses og smager himmelsk med smør på.
Velbekomme!