Friskbagt ciabattabrød med sprød skorpe og de lækreste lufthuller

Mel er sponsoreret af Finax

Surdej Bagværk Hjemmelavet Durum Mel Finax Hjembagt Lækket Svampet Ciabattabrød Lufthuller Tilbehør til suppe Aftensmad Morgenmad Frokost Opskrift Opskrifter Brød Blog Blogger Mad Madblog Mad Inspiration Mia Lindholm

Friskbagt ciabattabrød med sprød skorpe og de lækreste lufthuller – Det var et hit, da jeg i starten af ugen, serverede det som tilbehør til min hjemmelavede tomatsuppe.

I dag, lørdag, serverede jeg det som morgenbrød, og det var stadig hamrende lækkert. Sprødt udenpå og svampet og indeni. Hjemmelavet brød er helt klart min favorit! Faktisk i alle afstøbninger. Jeg køber normalt aldrig lyst brød i supermarkedet – en gang fordi jeg ikke spiste det. Men nu kan jeg sagtens både bage det selv og spise det med velbehag. Det har bare en helt anden smag end det man køber, for ikke at sige konsistens. Desuden kan jeg bare godt lide, at vide hvad der er i det jeg spiser – og det ved du jo, når det er hjemmelavet.

Udover at jeg er blevet kæmpe fan af at bage, så har jeg fået øjnene op for surdej, som virkelig er en fantastisk ingrediens! Det er alt for undervurderet! Både for smag og sprødhed men især også struktur! Se lige disse fantastiske lufthuller! Hvis du ikke har begivet dig ud i bagværk med surdej, så kan det kun gå for langsomt! 😉

Surdej Bagværk Hjemmelavet Durum Mel Finax Hjembagt Lækket Svampet Ciabattabrød Lufthuller Tilbehør til suppe Aftensmad Morgenmad Frokost Opskrift Opskrifter Brød Blog Blogger Mad Madblog Mad Inspiration Mia Lindholm

Du skal bruge;

40 gr. gær
3/4 dl lunken mælk
3 dl. lunken vand
1 tsk. salt med top
1 spsk. olivenolie
500 gr. durum mel
250 gr. surdej  (husk at lave den nogle dage før brug så den gærer ordentligt! Det er den der giver dig de flotte lufthuller)

Stor omgang ny surdej;

10 gr. gær
3 dl. lunken vand
3 dl. hvedemel

Surdej – Fremgangsmåde;
  1. Opløs gæren i det lunkne vand i et stort patentglas med låg
  2. Hæld hvedemel i glasset og rør godt rundt til mel og vand er godt fordelt
  3. Konsistensen skal være som en små-flydende dej – men stadig fast
  4. Stil glasset på køkkenbordet med låget løst i et par dage – hér begynder det at hæve og boble -husk at røre i glasset et par gange om dagen, i de første dage
  5. Når der er gået nogle dage, dufter du til den – når den dufter surt eller som øl, er den færdig og opbevares derefter i køleskabet med glasset skruet på (Hvis ikke, lad den stå nogle dage mere)
  6. Den skal desuden fodres – dvs. laves på “ny” med en sjat fra den gamle surdej, en gang i mellem
  7. Resten af surdejen kan du smide ud eller bruge i nyt bagværk – en god undskyldning for at bage, uden madspild!
  8. Det vil også sige, at når du tager noget af din surdej til bagning, skal den fodres igen, i samme glas, så den står klar til næste gang du skal bage
2 store ciabattabrød – Fremgangsmåde;
  1. Du skal bruge en køkkenmaskine med en K spade
  2. Lunk mælken, hæld den i en røre skål, smuldr gæren i og lad dem trække i 10 min
  3. Rør derefter kort rundt i massen og tilsæt surdej (hvis du har tid, kan du med fordel tage din mængde af surdej du skal bruge, ud af køleskabet i 2 – 3 timer før brug), vand og olie og rør rundt igen
  4. Tilsæt salt og mel og stil køkkenmaskinen på mellem højt niveau de første 5 minutter og derefter på mellem niveau i de sidste 10 minutter
  5. Dejen er først færdig når den slipper siderne og du kan lave en glutentest på den – det gør du ved, at tage fat i lidt af dejen og stræk den ud
  6. Hvis den strækker sig flot, i mens den stadig holdes sammen og bliver “gennemsigtig” (uden at gå i stykker), er den perfekt!
  7. Hvis ikke, giv den lidt mere mel og ælt yderligere – En glutentest er vigtig for de store, lækre luftlommer
  8. Spray/smør en skål med olie og hæld den æltede dej over i skålen og folder du dejen over hinanden 8 gange – dvs. du hiver nænsomt i den ene side af dejen og ligger den over den ovenpå. Her dannes nogle fine luftlommer
  9. Stil den et lunt sted, med et viskestykke over i halvanden time
  10. Når tiden er gået, drysser du godt med mel ud på din bordplade, hvorefter du forsigtigt hælder dejen ud ved hjælp af en dejskraber, så du får al dejen med uden, at ødelægge lufthullerne
  11. Del dejen i to med en kniv eller en bagespade og lig dem over på hver sin beklædte bradepande
  12. Stil brødene til hævning igen, denne gang i 3 timer, med et fugtigt viskestykke over
  13. Når tiden er gået, sætter du en bradepande i ovnen og tænder den på 220 grader – bradepanden skal varmes op med ovnen, så den virker som en bagesten
  14. Bag ét brød af gangen!
  15. Tag den varme bradepande ud af ovnen og før bagepapiret med brødet forsigtigt over på den varme bageplade og sæt den hurtigt ind i ovnen igen
  16. Lad brødet bage i 25 minutter, hvor du i de første 10 minutter sprayer lidt vand på brødet 2 – 3 gange, så det bliver rigtig sprødt og lækkert
  17. Når brødet er færdigt bagt, stiller du det på en rist og lader det køle ned inden brug

Tip; Hvis du har rester af dit ciabattabrød kan det varmes op på grill, ved midterste niveau i ovnen og være så godt som nyt, når skorpen er blevet sprød.

Velbekomme!

Surdej Bagværk Hjemmelavet Durum Mel Finax Hjembagt Lækket Svampet Ciabattabrød Lufthuller Tilbehør til suppe Aftensmad Morgenmad Frokost Opskrift Opskrifter Brød Blog Blogger Mad Madblog Mad Inspiration Mia Lindholm

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *