Lækker æbletærte med sprød crumble på toppen – hvad er bedre sådan en kølig efterårsdag? Forestil dig den her sprøde bund med søde æbler der stadig har lidt bid og som er toppet med den lækreste, knasende crumble. Den smager vanvittigt godt! Jeg serverer normalt min tærte med en lækker vanilje creme fraiche, men denne gang blev denne lune herlighed serveret med vanilje is. Et kæmpe hit!
Jeg har to æbletræer i haven og hvad er mere genialt end, at bruge naturen fantastiske råvarer, som vi får serveret til de forskellige årstider. Jeg har været i køkkenet en del gange siden mine æbler blev modne. Jeg tænker, at jeg skal have frosset en stak æbletern ned som skal bruges til kompot eller kage, til senere tider.
Måske du også vil kunne lide; Mine bagte æbler med kanel og granola, efterårs grød med æble og kanel eller måske min blommetærte med havre-mandel crumble
1 stor tærteform | Æbletærte til 8 personer
Bund;
80 gr. smør
160 gr. hvedemel
60 gr. flormelis
1 æg
TIP; Du kan sagtens lave den uden tærte bunden – den smager også hamrende godt, kun med bagte æbler og crumble!
Æble fyld;
500 gr. skiveskårede søde æbler (vægt uden æbleskrog)
3 spsk. rørsukker
1 tsk. vaniljesukker
2 spsk. stødt kanel
TIP; Du kan erstatte dine æbler med pærer, (hårde) ferskner eller blommer.
Crumble;
130 gr. blød smør
1 dl. rørsukker
80 gr. mel
80 gr. mandler
1/2 tsk. vanilje pulver
1 1/2 dl. grov valsede havregryn
Tip; Du kan også tilføje revet marcipan
Fremgangsmåde;
Bund;
- Skær smøren ud i mindre stykker og kom dem ned i din køkken maskine eller skål
- Hæld mel og flour melis ned i skålen og rør godt rundt, til det smuldrer fint og ligner rasp
- Tilsæt til sidst æg og æggeblomme og rør nogle sekunder yderligere i dejen, til den lige akkurat samler sig
Drys mel ud på din bordplade og hæld dejen ud. Saml den meget nænsomt og hurtigt – des mere du ælter den, des sejere og bastand bliver den - Når den er samlet, pakkes dejen ind i vita wrap / husholdningsfilm og ligges i køleskabet i en time før brug
- Stil smørret til din crumble ud på køkkenbordet 30 min før brug, så den kan nå at blive semi blød.
I mens laver du æblefyldet;
- Skyl æblerne, skær dem ud i grove stykker og kom dem i en skål
- Hæld rørsukker, vaniljesukker i skålen og rør godt rundt så det fordeler sig godt på æblerne. Stil derefter æblerne på køl til de skal bruges.
Tærtebunden;
- Tænd ovnen på 180 graders over og undervarme
- Drys mel ud på din bordplade og rul dejen ud med en kagerulle til den bliver rund, tynd og passer til din tærteform – Den skal dække bunden og ca. 1 – 1,5 cm. op ad kanterne
- Smør din form med olie eller smør og drys lidt mel ud i formen, inden mørdejen ligges i
- Prik huller i bunden med en gaffel inden den bages
- Bag bunden til den bliver gylden i 15 minutter og lad den efterfølgende køle af.
Crumble;
- Hak mandlerne groft og bland alle ingredienser sammen i en skål. Rør godt rundt med fingrene, så smøren er fordelt godt og alle ingredienser er fordelt
- Stil skålen til side indtil den skal på din æbletærte.
Æbletærten;
- Når tærtebunden er kølet af, hælder du æblefyldet ned i formen og fordeler dem. Derefter hælder du din crumble ud over æblerne så den dækker fyldet
- Bag derefter tærten i 45 minutter på 180 graders over og under varme, til den er gylden og lækker – husk at vores ovne varmer forskelligt og det kan derfor godt variere hvor længe de skal have
- Server din æbletærte afkølet eller lun med en klat vanilje cremefraiche eller flødeskum
- Din æbletærte kan sagtens stilles på køl og nydes en anden dag, hvis der skulle være en rest tilbage.
Velbekomme!